Ένα Χριστουγιεννιάτικο Δώρο

Ένα Χριστουγιεννιάτικο Δώρο 9/12/2013

της Δέσποινας Κληρονόμου


Καθόμουν ήσυχη στην πολυθρόνα μου, απορροφημένη από το βιβλίο που διάβαζα.
Ο ήχος του τηλεφώνου που χτύπησε, με τρόμαξε και με τράβηξε βίαια στην παρούσα στιγμή.

-Ναι; Δέσποινα; Μήπως σε ξύπνησα;

-Όχι! Τέτοια ώρα; Διάβαζα και με ξάφνιασε το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Τι κάνεις Ελβίρα μου; Έχουμε καιρό να τα πούμε.

-Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Καλά; Όχι καλά; Ό,τι και να σου πω θα είναι ψέμα. Από υγεία είμαι καλά, αλλά δεν ξέρω για πόσο με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση, μου λες; Κι έχεις κι αυτούς που μας κυβερνάνε που μας κοροϊδεύουν και μιλάνε για ανάπτυξη. Πού τη βλέπουν την ανάπτυξη; Υπάρχει κόσμος που υποφέρει, το ξέρεις;

Ετοιμάστηκα να απαντήσω, « Εσύ τι λες; Πού νομίζεις ότι ζω εγώ; Εκτός Ελλάδος;». Δεν πρόλαβα όμως να το κάνω γιατί η Ελβίρα συνέχισε:

- Όμως άστα αυτά τώρα. Για άλλο σε πήρα. Πήρα το μήνυμά σου για την Παρουσίαση του νέου σου βιβλίου. Πόσο χάρηκα για σένα, αλλά δε μπόρεσα να παραβρεθώ.. Είχα να…. Έμαθα όμως τα νέα από τη Μαιρούλα, που είχε έρθει. Μου είπε πως ήρθε και ευχαριστήθηκε πολύ. Ήταν λέει μια πρωτότυπη Παρουσίαση που κράτησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Κι εσύ, λέει, εξαιρετική. Μου έφερε και το βιβλίο σου δώρο. Μπράβο βρε κορίτσι μου! Και σ’ ανώτερα, σου εύχομαι! Πότε με το καλό το επόμενο;

Κατάλαβα ότι μου παραχωρούσε τη σκυτάλη.
-Είναι νωρίς ακόμη Ελβίρα μου. Το βιβλίο είναι ακόμη βρέφος κι εγώ λεχώνα. Άσε να βαδίσει στον κόσμο πρώτα, να κάνει το έργο για το οποίο γεννήθηκε, κι ύστερα βλέπουμε.

-Σωστά, έχεις δίκιο. Ξεκίνησα να το διαβάζω αμέσως μόλις το πήρα στα χέρια μου κι ομολογώ ότι με συνεπήρε. Κοντεύω να το τελειώσω, αλλά δεν είχα υπομονή, ήθελα να σε πάρω να σου πω ότι σε είδα. Βρήκα τη Δέσποινα, μέσα στις σελίδες του.

Τι είχε συμβεί μέσα στην Ελβίρα; Ένιωθε να με έχει χάσει και χάρηκε που με βρήκε; Ή διάβαζε το βιβλίο για να βεβαιωθεί ότι η Δέσποινα που γνώριζε, η Δέσποινα που καταγίνεται με τα μηνύματα της ζωής, είναι εκεί που την είχε αφήσει; Άραγε διάβαζε το βιβλίο για να βεβαιωθεί ότι ο κόσμος της, που την έκανε να νιώθει ασφαλής, παραμένει εκεί, ανέγγιχτος;
Αν είναι έτσι, κρίμα. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να πειράξει την ακινησία και την ψευδοασφάλεια της ψυχής. Γράφτηκε για να ξυπνήσει τον νου και την καρδιά και να ομορφύνει την καθημερινότητά μας μέσα από τη βιωματική Γνώση του Εαυτού. Και πάλι αναρωτήθηκα: Άραγε η Ελβίρα με βρήκε ξανά μέσω του βιβλίου μου ή με έχασε μέσα στο βιβλίο;

-Μα πώς μπορούσε να είναι αλλιώς Ελβίρα μου; Αφού εγώ το έγραψα, της απάντησα. Να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι;

-Και δε με ρωτάς;

-Τον εαυτό σου τον συνάντησες κάπου μέσα σ’ αυτές τις σελίδες;

-Εεε… βέβαια, τον συνάντησα, αν και θέλω κάποια στιγμή, που θα είμαι πιο ήρεμη, να το ξαναδιαβάσω. Ξέρεις δα ότι εγώ έχω οικογένεια να φροντίσω, δεν είμαι σαν και εσένα που είσαι μόνη σου και μπορείς να διαθέτεις τον εαυτό σου όπως θέλεις! Έχω ευθύνες εγώ!

Την τηλεφωνική μπουνιά την ένιωσα άμεσα στο στομάχι. Αλλά δεν έβαλα μυαλό. Είπα μήπως και δεν κατάλαβα καλά. Με είπε και ανεύθυνη τώρα ή θαρρεί πώς το να ζαλώνεσαι με ευθύνες είναι υπευθυνότητα; Έτσι έκανα μια δεύτερη προσπάθεια. Τι στο καλό, φίλες ήμασταν. Στο κάτω -κάτω, δεν ήμουν εγώ εκείνη που πήρε τηλέφωνο.

-Ξέρεις, ένας από τους σκοπούς που γράφτηκε τούτο το βιβλίο είναι για να μας βοηθήσει να βρούμε το νόημα της ζωής μας και να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

-Πόσο χαίρομαι, με έκοψε η Ελβίρα, που σε έχω φίλη. Πολύ σ αγαπώ. Πάντα μας φροντίζεις και μοιράζεσαι μαζί μας όμορφα πράγματα.

-Ωραία λοιπόν, εξακολούθησα να επιμένω εγώ, να η ευκαιρία και για σένα. Η ευκαιρία να φροντίσεις κι εσύ τους αγαπημένους σου.
Διαβάζοντας το βιβλίο, αν σου φανεί σε κάτι χρήσιμο, δώρισέ το κι εσύ ή πρότεινέ το σ αυτούς που αγαπάς. Ίσως βοηθηθούν κι εκείνοι, με κάποιον τρόπο.

-Κοίτα Δέσποινά μου! Χριστούγεννα είναι και θα κάνω κάποια δώρα. Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν θα κάνω δώρο το βιβλίο σου, όχι γιατί δεν είναι καλό. Ίσα –ίσα, είναι πολύ όμορφο. Αλλά ένα βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, το καταλαβαίνεις κι εσύ, έτσι δεν είναι; Θα κοιτάξω να δωρίσω στους γύρω μου εκείνα που χρειάζονται.

-Ασφαλώς Ελβίρα μου. Αν κάποιος άνθρωπος πεινάει ή κρυώνει, εννοείται ότι πρώτα θα φροντίσεις για την επιβίωσή του.
Ταυτόχρονα όμως, χρειάζεται να ταϊστεί εξίσου και η ψυχή του. Αν την αγνοήσουμε, ο άνθρωπος που αγαπάμε θα είναι για πάντα εξαρτημένος και δούλος και θα έχει πάντα ανάγκη τη βοήθεια των άλλων για να ζήσει. Από πού θα αντλήσει τη γνώση και τη δύναμη για να σταθεί στα πόδια του και να τα βγάλει πέρα στη ζωή του;

-Εδώ ο κόσμος χάνεται Δέσποινά μου, για ποιά ψυχή μιλάς; Άντε σ’ αφήνω τώρα, με περιμένει η Μαιρούλα να πάμε για καφεδάκι και δε θέλω να τη στήσω. Θα τα ξαναπούμε. Και πού είσαι; Βάλε μπρος για το επόμενο. Το περιμένω με ανυπομονησία!

Το τηλέφωνο έκλεισε και εγώ έμεινα να κοιτάζω το ακουστικό. Άφησα για λίγο το βιβλίο που κράταγα στα χέρια μου και άνοιξα το δικό μου: Ποιό Είναι το Αστέρι σου;, στην αφιέρωση:
«Αφιερώνεται σε όσους είναι έτοιμοι να ακούσουν. Ιδιαίτερα αφιερώνεται, σε εκείνους που θα το κάνουν να συμβεί».

«Γιατί απορείς, γλυκειά μου, που ο κόσμος υποφέρει; Αφού ο ίδιος διαλέγει να παραμείνει στη δυστυχία του. Η δυστυχία του τού δίνει το άλλοθι που χρειάζεται για να μην εργαστεί με τον εαυτό του», είπα στον εαυτό μου κι ένιωσα λύπη στην καρδιά.

Αν τώρα, εσύ που διαβάζεις αυτό το βίωμα, τυχαίνει να ανήκεις στους λίγους που πιστεύουν ότι: αν δεν ταϊστεί η ψυχή με πνεύμα, θα μαραζώσει και θα παρασύρει μαζί της και το σώμα,

Αν πιστεύεις ότι η ζωή δεν είναι μονάχα ύλη και ότι όλοι μας μοιραζόμαστε την ευθύνη για την καλή ή την κακή μοίρα του κόσμου μας,

Αν είσαι από κείνους που θα έκαναν ό,τι μπορούν για να αλλάξει ο βίος των ανθρώπων προς το καλύτερο,

Δώρισε στον εαυτό σου και στους αγαπημένους σου ένα καλό βιβλίο, που θα βοηθήσει στην Γνώση του Εαυτού και στην Αυτοαποδοχή.

Αν δεν έχεις ήδη κάτι υπ’ όψη σου, έχω εγώ να σου προτείνω μερικά πολύ καλά βιβλία:


   
         
Χρύσα Ευαγγέλου
 
Γεωργία Σταυριανέα
 
Δέσποινα Κληρονόμου
   
         

 

 

Επιστροφή Επιστροφή