Τι είναι Αυτογνωσία ;

 

 

Αυτογνωσία είναι η Γνώση του Εαυτού, δηλαδή η αναγνώριση και η σπουδή των δυνατοτήτων, των ταλέντων, των ελλείψεων και των υπερβολών του εαυτού μας.

Οι ελλείψεις και οι υπερβολές μας είναι αυτές που κατά κύριο λόγο κατευθύνουν τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη δράση μας μέσα στην καθημερινότητα.
Κατευθύνουν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, με τους γύρω και με το Θείο.

Η αυτό-εκτίμηση, ο αυτό-σεβασμός, η αυτό-συγχώρεση, η αγάπη και η δικαίωση του εαυτού μας. εξαρτώνται άμεσα από τις ελλείψεις ή τις υπερβολές μας.

Ο άνθρωπος που δεν συγχωρεί τον εαυτό του για τα λάθη του, δεν μπορεί να συγχωρέσει και τους άλλους.
Ο άνθρωπος που δεν αγαπά τον εαυτό του, δεν ξέρει να αγαπά και τους άλλους.

Τα ταλέντα μας είναι έμφυτα και είναι στενά συνδεδεμένα με το σκοπό που εξυπηρετεί η ενσάρκωσή μας. Είναι τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτό το σκοπό και να κάνουμε τη καθημερινότητά μας πιο εύκολη και πιο όμορφη.
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε προικισμένοι με ταλέντα και τα φέρνουμε μαζί μας όταν γεννιόμαστε. Στη διάρκεια της ζωής μας, μέσα από την άσκηση, μας δίνεται η ευκαιρία να τα βελτιώσουμε.
Σε κάποιους ανθρώπους όπως στον Mozart και στον Beethoven, τα ταλέντα είναι φανερά από πολύ μικρή ηλικία. Σε κάποιους άλλους, εμφανίζονται αργότερα ή είναι καλυμμένα, οπότε χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο για να τα φέρουν στο φως.

Οι δυνατότητες, είναι δυνάμεις δημιουργίας που υπάρχουν μέσα μας σε δυνητική -μη εκδηλωμένη- κατάσταση.

Οι δυνατότητες αυτές θα γίνουν ικανότητες, εάν τις φέρουμε στο φως και τις εφαρμόσουμε.
Εάν όχι, παραμένουν σε δυνητική κατάσταση και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας.

Στη διάρκεια μιας ενσάρκωσης, καθώς η Ψυχή εξελίσσεται, ανακαλύπτουμε μέρος αυτών των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουνμέσα μας και αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε μ’ αυτές. Όταν φθάσουμε να τις χρησιμοποιούμε προκαλώντας συγκεκριμένα και σταθερά αποτελέσματα, οι δυνάμεις αυτές γίνονται ικανότητες.

Σε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις οφείλονται: η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητά, καθώς και η αποτελεσματικότητά μας στο να αλλάζουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε.

Οι δημιουργικές δυνάμεις είναι αστείρευτες και είναι ένας ολόκληρος αθέατος και θεϊκός κόσμος μέσα μας.
Για να προσεγγίσουμε αυτόν τον κόσμο και να μπορούμε να ωφεληθούμε απ’ αυτόν, χρειάζεται πρώτα να θεραπεύσουμε τις ελλείψεις και τις υπερβολές μας. Αυτές ευθύνονται για τον ψυχικό και σωματικό πόνο που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, επειδή μας ωθούν να ερμηνεύουμε τη ζωή υποκειμενικά και κοντόφθαλμα.

Παράλληλα με τη θεραπεία των ελλείψεων και των υπερβολών μας, χρειάζεται να αξιοποιούμε τα ταλέντα μας. Αυτά μας βοηθούν να στραφούμε προς τον ανώτερο κόσμο, που αν και αθέατος, είναι υπαρκτός μέσα μας.

Η πορεία που ξεκινά από τη μελέτη και τη θεραπεία των ελλείψεών / υπερβολών μας και καταλήγει στη συνειδητή συνεργασία με τις εσωτερικές δημιουργικές δυνάμεις μας, είναι η πορεία από τον μικρό, καθημερινό εαυτό προς στον Ανώτερο Πνευματικό Εαυτό μας και ονομάζεται Αυτογνωσία, δηλαδή : Γνώση του Εαυτού.

Ο Ουράνιος ή Ανώτερος Εαυτός μας, είναι εκείνος που μάς ενώνει με τις Συμπαντικές Δημιουργικές Δυνάμεις και κατευθύνει τη συνεργασία του μικρόκοσμου στον οποίο ζούμε όντας ενσαρκωμένοι, με τον Μακρόκοσμο από τον οποίο καταγόμαστε και προς τον οποίο κατευθυνόμαστε.

Σε βάθος πολλών ενσαρκώσεων συνεργασίας του Ανώτερου Εαυτού μας με τις Συμπαντικές Δυνάμεις του Φωτός, μπορεί να επιτευχθεί η ταύτιση του μικρόκοσμου με τον Μακρόκοσμο, οπότε η Ψυχή επιστρέφει στην Εστία της.

Την θεραπευτική διαδρομή από τις ελλείψεις / υπερβολές στη συνεργασία με τον Ανώτερο Εαυτό μας, μπορούμε να την κάνουμε ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συνδυάζοντας την Αυτογνωσία με τις διάφορες Ενεργειακές Εφαρμογές.

Οι Ενεργειακές Εφαρμογές αποσκοπούν στη νοητική, συναισθηματική και σωματική αποτοξίνωση, στην ενεργειακή μας ανατροφοδότηση, στην ευεξία και στην Ψυχική μας ανάταση.

Επιστροφή Επιστροφή